Proiectul Erasmus+ „Together For a Better World”

În perioada 4.12.2022-10.12.2022 a avut loc prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „Together For a Better World”, mobilitate ce s-a desfășurat la Școala Gimnazială Ilva Mare. Elevii și profesorii din școlile partenere au venit în România, unde au avut loc activități de protejare a mediului, conform agendei prevăzute în proiect.
În fiecare zi au avut loc numeroase activități de informare și conștientizare a problemelor ecologice cu care se confruntă Planeta. Luni, cadrele didactice împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Ilva Mare au pregătit un scurt spectacol pentru a întâmpina țările partenere,Turcia și Polonia. Ulterior, fiecare școală implicată în proiect și-a prezentat școala și țara de proveniență pentru a ne familiariza cu diferitele culturi din care facem parte. În a doua parte a zilei, a avut loc primul concurs intitulat „Treasure Hunt” (Vânătoarea de Comori) care s-a desfășurat la Pepiniera din Lunca Ilvei. Elevii au avut de parcurs un traseu, de rezolvat indicii, iar la găsirea comorii au avut parte de un cadou pe măsură: au primit niște arbori pe care i-au plantat în mini-grădina Erasmus din curtea școlii.
În următoarea zi, elevii, împreună cu profesorii coordonatori au realizat poeme și scenete cu titlul „Save the Planet!”. Pe urmă, elevii au mers la Centrul Turistic din Rodna, unde li s-a prezentat Parcul Național Munții Rodnei. Iar pentru a înțelege practic prezentarea de la centru, elevii au vizitat Parcul Național Munții Rodnei, vizită care a fost un real prilej de a conștientiza importanța pe care o are fiecare în salvarea Planetei.
Miercuri, toți elevii şcolii au fost implicați in parada Costumelor ECO. Folosind materiale reciclabile, multă imaginație și creativitate, aceștia au realizat costume și le-au purtat cu mare mândrie.
În următoarea zi de activități, joi, cei implicați în proiect au vizitat Tășuleasa Social unde au participat la câteva prezentări și activități împreună cu reprezentanții asociației. Apoi, micii salvatori ai Planetei au plantat câte un copac. De asemenea, toți participanții au vizitat Inspectoratul Școlar unde au diseminat activitățile din acea săptămână.
În ultima zi de mobilitate, s-au desfășurat activități de ecologizare, prezentări cu privire la importanța reciclării și colectării selective a deșeurilor și au fost diseminate rezultatele activităților. Toate aceste experiențe au fost incluse într-o broșură.
La finalul zilei s-a făcut evaluarea primei mobilități, elevii și profesorii implicați au primit certificate și s-a discutat deschis despre această experiență unică. Feedback-ul a fost unul pozitiv din partea tuturor, activitățile desfășurate au avut un mare impact asupra profesorilor, elevilor, părinților și întregii comunități.
Țin să mulțumesc tuturor factorilor implicați în desfășurarea activității, cadrelor didactice din Școala Gimnazială Ilva Mare, părinților care au găzduit elevii școlilor partenere, domnului primar Cicșa Stelian Octavian, domnul viceprimar Ionel Tomi, domnului primar din Lunca Ilvei- Lupșan Flaviu, domnului inginer Timiș Octavian, domnului Filipoiu Timoftei, domnului Alin Ușeriu și tuturor instituțiilor care au colaborat cu noi, în vederea desfășurării cu succes a activităților. Mulțumesc doamnei profesoare de limba engleză Pop Iulica Rebeca pentru munca asiduă și perpetuă în cadrul acestui proiect!
Mulțumesc domnului inspector şcolar general, prof. Cristian Nicula, doamnei inspector pentru proiecte educaționale. prof. dr. Doina Macarie, doamnei inspector pentru educație permanentă, prof. Violeta Rogozan, doamnei inspector pentru management, prof. Mia Bozga și doamnei director de la CJRAE, Daniela Hudrea, pentru frumoasa primire din cadrul Inspectoratului!

Dana Pop Căilean
Prof.înv.primar
Tel: 0727465497
danacailean.unifg@gmail.com

 

 

 

 

Galerie Foto